Dog Assisted Coaching

Bij Dog Assisted Coaching wordt gecoacht met ondersteuning van één of meerdere honden. Soms is de hond alleen aanwezig, soms wordt hij/zij ingezet bij activiteiten.
Deze manier van begeleiden van kinderen, jongeren en  volwassen ervaar ik keer op keer als bijzonder. Honden nemen ons gedrag waar, maar tegelijkertijd weten zij hoe wij ons voelen en reageren daar direct op. Zij houden ons daarmee een spiegel voor. Het mooie is, vind ik,  dat de hond dat doet zonder oordeel. Het is voor hen goed zoals het is. De hond reageert primair, in het moment en geeft een eerlijke feedback. Wij komen op die manier dichter bij ons zelf en worden ons bewust van wat wij werkelijk voelen. Daarna kunnen we een volgende stap maken.

Tijdens het werken met de hond gaat het erom hoe jij het ervaart.
In samenwerking met de hond stimuleert de coach de cliënt om zijn eigen oplossing te vinden zodat er groei en ontwikkeling mogelijk is. Coachen met honden doet vooral een beroep op persoonlijk voelen en ervaren. Wanneer je weer in contact bent met je eigen gevoel, met jezelf, kun je weer groeien en richting geven aan je leven. Ordening en inzicht zorgen daarna voor een nieuwe balans. Doel is uiteindelijk dat voelen en denken met elkaar in evenwicht komen.

De honden zijn volwaardige medewerkers en ik ben verantwoordelijk voor hun welzijn. De honden moeten natuurlijk lichamelijk en geestelijk gezond zijn om mee te kunnen werken aan de coaching. Het is mijn verantwoordelijkheid de honden goed te ‘lezen’ en te weten of zij nog plezier beleven aan het co-coachen. Ik volg de richtlijnen opgesteld door de IAHAIO. Een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren binnen mens-dier werkzaamheden.

Volwassenen:
Met en zonder hond wordt door middel van ervaringsgerichte activiteiten cliënten gestimuleerd tot zelfreflectie en om actief op zoek te gaan naar hun eigen oplossing voor de hulpvraag.

Kinderen en jongeren:
De hond geeft een speels element aan de sessies. De activiteit spreekt deze doelgroep aan. Ze voelen dat ze mogen zijn wie ze zijn. Wanneer de opdracht, in hun ogen, niet helemaal lukt, ervaren ze dat het de hond niet uitmaakt en hen nog net zo leuk vindt als daarvoor. Een prachtige basis om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen te herwinnen.
Vaak zijn woorden niet nodig, wat zo fijn is voor kinderen. Die vaak liever doen, dan denken. Woorden volgen later.
Het is een ervaringsgerichte manier van werken aan jezelf en het bewustzijn te bevorderen.

Ik heb specialisaties op het gebied van:
Autisme en AD(H)D
Weerbaarheid
Angst voor honden

De coaching vindt plaats op mijn huisadres, bij u thuis of, in overleg, op een andere locatie.

DSC01449